Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Likiery

Likier z aronii

 Składniki: 1,2 kg aronii 200 szt. liści z wiśni 2 l wody 2 kg cukru laska wanilii do smaku 1 ziarno kardamonu 40g kwasku cytrynowego ½ l spirytusu, ¼ l wódki Sposób przyrządzenia: Umyć aronię i liście z wiśni. Liście położyć na dnie garnka na to wsypać aronię, dodać laskę wanilii i rozgnieciony kardamon, zalać…

Likier pigwowy

Składniki: 1 kg owoców pigwy 1 kg cukru 1 litr wódki Sposób przyrządzenia: Owoce dokładnie umyć, podzielić na cztery i oddzielić pestki. Powrzucać do słoja, zasypać cukrem. Co kilka dni przemieszać- odstawić na 14 dni. Odcedzić. Dolać wódki do soku pigwowego i przemieszać. Nalew ze słoja filtrujemy i rozlewamy do czystych butelek. Przechowujemy w ciemnym…

Likier Amaretto

Składniki: 1 szklanka spirytusu 1 szklanka przegotowanej wody 1 szklanka cukru ½ szklanki cukru brązowego 2 łyżki posiekanych migdałów 2 łyżeczki posiekanej wanilii Sposób przyrządzenia: Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać cukier, gotować aż cukier się nie rozpuści, schłodzić. Wszystkie składniki umieścić w słoju, dokładnie zamknąć. Odstawić na 30 dni, kilkakrotnie mieszając. Przefiltrować, przelać do butelki,…

Likier pigwowy

Składniki: 1 kg owoców pigwy 1 kg cukru 1 litr wódki Sposób przyrządzenia: Owoce dokładnie umyć, podzielić na cztery i oddzielić pestki. Powrzucać do słoja, zasypać cukrem. Co kilka dni przemieszać- odstawić na 14 dni. Odcedzić. Dolać wódki do soku pigwowego i przemieszać. Powinno odstać kilka tygodni ale można też od razu pić.

Malibu

Składniki: 100g wiórek kokosowych 1 i 1/2 szklanki wódki 1 mleko w puszce (słodzone) Sposób przyrządzenia: Wymieszać wódkę z wiórkami i zamknąć w szczelnym naczyniu np. słoik i odstawić w ciemne miejsce na 14 dni. Następnie dobrze potrząsnąć wiórki z wódką i odcedzić na sicie (przez gazę) wlać mleko i razem wszystko wymieszać. Przelać do…