Składniki:
- jeden udziec z indyka (górna część nogi)
- 2 spore ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli peklowej
- 2 cebule
- 5 dag surowego świeżego masła (koniecznie)
- grubo zmielony czarny pieprz
Sposób przyrządzenia:
Udziec odfiletować, zdjąć skórę, usunąć błony i ścięgna. Natrzeć solą peklową obłożyć plasterkami czosnku, zostawić na noc w lodówce. Następnego dnia zagotować 0,5 litra wody, sparzyć mięso (razem z czosnkiem), tak żeby białko ścięło się na całej powierzchni (zmieni kolor na biały). Dodać posiekaną grubo cebulę, i masło, udusić, najlepiej w szybkowarze do miękkości. Po uduszeniu wyłożyć na talerze i przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Jeżeli nie mamy szybkowaru, udusić w szczelnie przykrytym rondlu o grubym dnie na minimalnym ogniu, a jeszcze lepiej w specjalnym żeliwnym naczyniu do duszenia mięs. Garnki z marketów o cieniutkich ściankach nie nadają się do duszenia. Podawać najlepiej z buraczkami zasmażanymi i ziemniakami albo kaszą.