Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka ziemniaczana inaczej szwabska.

Składniki:

  • 1 kilogram ugotowanych ziemniaków w mundurkach
  • 30 dag kiszonych ogórków
  • mały pęczek koperku
  • ½ szklanki oliwy
  • 1  łyżka francuskiej musztardy, z całymi ziarnami gorczycy
  • 1 łyżka octu spirytusowego 10%
  • szczypta cukru, sól do smaku
  • grubo zmielony czarny pieprz
  • cebula


Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki pokroić w pół plasterki. Ogórki pokroić cieniutko w plasterki Posiekać koper i cebulę. Oliwę wymieszać z octem, cukrem, solą i musztardą. Zalać sałatkę i wymieszać. Odstawić na noc do lodówki. Sałatka jest znakomitym dodatkiem do wędlin oraz mięs pieczonych. Świetnie sprawdza się na grillu. Należy podawać ją mocno schłodzoną! Moim zdaniem oliwa powinna być z wytłoków, gdyż z pierwszego tłoczenia ma zbyt intensywny smak. Niemcy zamiast oliwy używają mocnego rosołu, ja jednak wolę z oliwą. Najlepsza jest wiosną i latem, kiedy koper jest aromatyczny, ziemniaki młode, a małosolne ogórki nadają jej niepowtarzalny smak.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *