Składniki:
- 1 kilogram ugotowanych ziemniaków w mundurkach
- 30 dag kiszonych ogórków
- mały pęczek koperku
- ½ szklanki oliwy
- 1 łyżka francuskiej musztardy, z całymi ziarnami gorczycy
- 1 łyżka octu spirytusowego 10%
- szczypta cukru, sól do smaku
- grubo zmielony czarny pieprz
- cebula
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki pokroić w pół plasterki. Ogórki pokroić cieniutko w plasterki Posiekać koper i cebulę. Oliwę wymieszać z octem, cukrem, solą i musztardą. Zalać sałatkę i wymieszać. Odstawić na noc do lodówki. Sałatka jest znakomitym dodatkiem do wędlin oraz mięs pieczonych. Świetnie sprawdza się na grillu. Należy podawać ją mocno schłodzoną! Moim zdaniem oliwa powinna być z wytłoków, gdyż z pierwszego tłoczenia ma zbyt intensywny smak. Niemcy zamiast oliwy używają mocnego rosołu, ja jednak wolę z oliwą. Najlepsza jest wiosną i latem, kiedy koper jest aromatyczny, ziemniaki młode, a małosolne ogórki nadają jej niepowtarzalny smak.