Składniki:
- 3 łyżki drobno posiekanej mięty
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- łyżka startej skórki z cytryny
- łyżka soku z cytryny
- szczypta cukru
- 1,5 łyżeczki mielonej papryki
- łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szkl. majonezu
- łyżka posiekanej mięty
Sposób wykonania:
- Do miseczki przełożyć posiekaną miętę.
Dodać do niej sok i skórkę z cytryny, natkę pietruszki, oliwę z oliwek oraz sos sojowy.
Całość dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej pasty.
Doprawić ja do smaku cukrem oraz mieloną papryką.
Następnie schłodzić sos w lodówce.
Wówczas go wyjąć i połączyć jeszcze z majonezem oraz posiekaną miętą.
Liczba porcji: 6