Składniki:
- 400 g mąki
- 400 g masła
- 150 g cukru pudru
- 3 łyżki posiekanych orzechów laskowych
- 1 łyżka grubego cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany
Sposób wykonania:
- Do masła dodać cukier oraz posiekane orzechy i całość dokładnie utrzeć.
Wówczas dodać jeszcze śmietanę, wymieszać.
Gdy składniki się połączą dodać jeszcze mąkę, wyrobić.
Powstałe ciasto włożyć na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie rozwałkować go i foremkami wyciąć z niego ciasteczka.
Posmarować je roztrzepanym jajkiem z odrobiną wody po czym posypać posiekanymi orzechami oraz cukrem.
Przełożyć ciastka na blasze wysmarowana tłuszczem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 15 minut, aż się zarumienią.
Liczba porcji: 9