Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Deser z leśnych jeżyn z sokiem malinowym

Składniki:

  • 2 szkl. leśnych jeżyn
  • 1 szkl. soku malinowego
  • ½ szkl. cukru
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • ½ szkl. czerwonego deserowego wina
  • cukier puder

Sposób wykonania:

  1. Jeżyny przetrzeć przez sito po czym kilkakrotnie przelać je wrzątkiem, wówczas dodać do nich sok malinowy i doprowadzić do wrzenia.
    Wówczas nie przerywając mieszania dodawać mąkę wymieszaną z ½ szkl. wody.
    Trzymać na małym ogniu około 3 minut i zestawić z ognia.
    Cały czas mieszając dodawać wino i przelać do pucharków.
    Odstawić do ostygnięcia i posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *