Składniki: 2 szkl. leśnych jeżyn 1 szkl. soku malinowego ½ szkl. cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej ½ szkl. czerwonego deserowego wina cukier puder Sposób wykonania: Jeżyny przetrzeć przez sito po czym kilkakrotnie przelać je wrzątkiem, wówczas dodać do nich sok malinowy i doprowadzić do wrzenia. Wówczas nie przerywając mieszania dodawać mąkę wymieszaną z ½ szkl.…
Tag: składnii
Listy
Kisiel z porzeczek i malin
by Bożena Trybuła • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl. czerwonych porzeczek 2 szkl. malin 2 szkl. wydrylowanych wiśni 1 szkl. cukru laska wanilii 4 łyżki mąki ziemniaczanej cukier śmietanka Sposób wykonania: 1 l wody, cukier oraz laskę wanilii doprowadzić do wrzenia, wówczas wrzucić porzeczki i maliny. Trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut. Po tym czasie całość przecedzić i…
Ciastka
Cynamonki
by Xawier • • 5 komentarzy
Składniki: • 25 dag mąki • 12 dag masła • 12 dag dag cukru pudru • 1 jajko • szczypta soli • 1 łyżeczka cynamonu • 0.5 paczki proszku do pieczenia Sposób przyrządzenia: Przesianą mąkę posiekać z masłem (oziębionym w lodówce), dodać cukier puder i sól, wymieszać. Wbić jajko, dodać cynamon, wyrobić. W trakcie wyrabiania…