Składniki:
- 12 świeżych skrzydełek z kurczaka
- 3 posiekane ząbki czosnku
- ½ łyżeczki wyciśniętego z utartego imbiru soku
- 1 białko jajka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka sosu sojowego
- mąka kukurydziana
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Skrzydełka umyć, osuszyć, odciąć cienkie końcówki i przekroić w stawie na 2 części. Pozostałe składniki z wyjątkiem mąki kukurydzianej zmiksować i polać nimi skrzydełka, wymieszać i odstawić na około 60 minut. W dużym rondlu rozgrzać dużą porcję oleju. Każde skrzydełko obsączyć z nadmiaru marynaty i obtoczyć w mące. Smażyć w głębokim oleju aż lekko się zarumienią. Podawać na zimno lub gorąco.