Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Czeskie knedle

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 2 czerstwe bułki
  • 25 g masła
  • 1 jajko
  • 1 szkl wody
  • szczypta proszku do pieczenia
  • sól
  • masło
  • bułka tarta

Sposób wykonania;
Miąższ z bułek pokroić w kostkę i obrumienić na rozgrzanym maśle.
Następnie mąkę wymieszać z jajkiem, wodą sodową, proszkiem do pieczenia oraz solą.
Gdy otrzymamy gładkie ciasto, wówczas dodać grzanki, wymieszać.
Wygładzić wierzch i odstawić na 30 minut.
Po tym czasie z ciasta uformować wałek, który gotujemy  na małym ogniu około 35 minut.
W trakcie gotowania delikatnie obrócić go na drugą stronę.
Po ugotowaniu kroimy  go w plastry, które polewamy masłem z bułką tartą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *