Składniki:
- 10 dag żeberek wieprzowych
- pęczek włoszczyzny
- 2 jabłka
- 5 dag suszonych śliwek
- 1 szklanka krwi z kaczki
- łyżki utartego na tarce piernika
- łyżka octu (10%)
- goździki, cynamon, majeranek, sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Żeberka umyć i oczyścić, zalać 3 szklankami wody, osolić i gotować. Krew z kaczki wymieszać z octem i utartym piernikiem. Umyte śliwki namoczyć i ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Po pewnym czasie do żeberek dodać opłukane i obrane warzywa i ugotować do miękkości. Jabłka umyć, obrać i pokroić w cząstki usuwając gniazda nasienne. Wywar ze śliwek odcedzić, zagotować, do wrzącego włożyć jabłka i ugotować uważając, by zachowały swój kształt. Wywar z warzyw i żeberek odcedzić, mięso oddzielić od kości i pokroić w drobne paski. Wywar wymieszać z krwią, dodać śliwki, jabłka razem z syropem oraz mięso. Zupę przyprawić do smaku octem, solą, cukrem, pieprzem, cynamonem, goździkami i szczyptą majeranku. Podgrzać mieszając, ale nie dopuścić do wrzenia.
Czerninę podaje się z drobnymi kluskami lub łazankami.
1 comment for “Czernina”