Składniki:
• 180 g cukru
• 180 g masła
• 200 g mąki
• 5 jajek
• kieliszek rumu
Krem:
• 3 żółtka
• 100 g cukru
• ćwierć szkl. śmietany
• 250 g marmolady morelowej
• lukier umowy
Sposób wykonania:
Masło utrzeć w makutrze na pianę, wówczas nie przerywając ucierania dodawać stopniowo cukier oraz żółtka.
Całość dokładnie utrzeć po czym dodać rum, mąkę oraz białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Powstałe ciasto przelać do 2-3 wysmarowanych tłuszczem tortownic.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i upiec.
W między czasie żółtka roztrzepać ze śmietaną, przelać do rondelka, dodać cukier oraz startą czekoladę, trzymać na małym ogniu ubijając trzepaczką do zgęstnienia.
Następnie upieczone krążki wyjąć i przełożyć masą a cały tort posmarować marmoladą.
Gdy marmolada stężeje, wówczas polać tort lukrem rumowym.
Przepis został nadesłany na konkurs „Dania wszelakie” przez Ewa S