Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- ½ kostki masła
- 1 szkl. cukru pudru
- 3 jajka
- 3 łyżki czekolady w proszku
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- masło
- bułka tarta
Sos:
- 2 łyżki budyniu o smaku waniliowym
- 1 szkl. mleka
- 2 łyżki cukru
- ¼ kostki masła
- 1 szkl. śmietanki
- 100 g wiórków kokosowych
- kieliszek likieru kokosowego
Sposób wykonania:
- Cukier utrzeć z dodatkiem jajek i masła, pod koniec dodać jeszcze czekoladę w proszku, mąką oraz proszkiem do pieczenia.
Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułka tartą.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 45 minut.
W między czasie zagotować mleko po czym wsypać wiórki kokosowe i odstawić na kilka minut.
Następnie mleko przecedzić i ugotować na nim budyń z dodatkiem masła i cukru po czym wymieszać ze śmietanką i doprawić do smaku likierem.
Ostudzonym polać ciasto po upieczeniu.