Składniki:
- masło 175 dag
- cukier puder 1,5 szklanki
- aromat do ciast 2 łyżki
- jajka 2 sztuki
- mąka 1,5 szklanki
- proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
- mleko 1,5 szklanki
- kakao 2 łyżki
Sposób przyrządzenia:
Do miseczki wkładamy masło, cukier i zapach waniliowy, następnie
dokładnie ucierać do uzyskania lekkiej, a przy tym puszystej masy.
Ciągle mieszając, stopniowo dodawajmy jajka. Przesiewamy mąkę do
osobnego naczynia, dodajemy proszek do pieczenia oraz kakao. Następnie
na przemian dodajemy mieszankę mączną i mleko do masy maślanej, cały
czas ucieramy. Wylewamy powstałe ciasto do kwadratowej blachy o boku 20
cm, natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia, najlepiej brązowym.
Ciasto pieczemy około godziny.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos