Składniki:
- ½ szkl mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- łyżeczka sproszkowanego imbiru
- 2 kurczaki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule
- ząbek czosnku
- jabłko
- łyżka gotowej przyprawy curry
- kostka drobiowa
- 1 szkl ciepłego mleka
- starta skórka i sok z 1 cytryny
Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z imbirem, solą oraz pieprzem po czym obtoczyć w niej mięso.
Następnie obsmażyć kurczaka na rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju.
Podsmażonego kurczaka odstawić na bok a na tej samej patelni przesmażyć posiekaną cebulę oraz czosnek.
Wówczas dodać posiekane jabłko oraz curry.
Dokładnie wymieszać i nie przerywając mieszania wlewać stopniowo bulion a potem mleko.
Mieszać do zgęstnienia po czym dodać jeszcze sok i skórkę z cytryny.
Na koniec kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Zalać go sosem i wstawić do piekarnika pod przykryciem rozgrzanego do 180 stopni na około 1 godziny.