Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto z kawą

Biszkopt:

  • jajka 6 sztuk
  • mąka 12 dag
  • kakao 6 dag

    Syrop do nasączenia:

  • cukier 15 dag
  • woda 150 ml
  • rum 60 ml
  • kawa rozpuszczalna 3 łyżki

    Krem czekoladowy:

  • gorzka czekolada 15 dag
  • śmietana 36 % 225 ml

    Krem kawowy:

  • śmietana 36 % 150 g
  • cukier 25 dag
  • kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
  • żelatyna 2 g

    Polewa:

  • gorzka czekolada 1 tabliczka
  • mleko 3 łyżki

    Sposób przyrządzenia:
    Białka należy oddzielić od żółtek, następnie ubić je z cukrem na sztywna
    pianę i dodać żółtka. Mąkę należy wymieszać z kakao, przesiać i dodać do
    piany delikatnie mieszając. Tortownicę należy wysmarować tłuszczem i
    wysypać mąką. Wylać na nią ciasto i piec w 170 stopniach przez 40 minut.
    Po ostudzeniu biszkopt należy pokroić na 4 krążki. Z wody i cukru należy
    ugotować syrop, dodać kawę i rum. Zimnym syropem należy nasączyć
    biszkopt. Krem czekoladowy: Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej,
    ubić śmietanę i wymieszać ją z przestudzoną czekoladą. Krem kawowy:
    śmietanę należy ubić z cukrem i kawą. Dodać rozpuszczoną żelatynę.
    Pierwszy krążek biszkoptu należy posmarować 1/2 kremu czekoladowego,
    przykryć drugim, posmarować kremem kawowym, przykryć trzecim, posmarować
    resztą kremu czekoladowego, położyć czwarty krążek. Wierzch i boki
    ciasta należy posmarować przygotowaną z czekolady i mleka polewą. Można
    udekorować.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

     

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *