Biszkopt:
Syrop do nasączenia:
Krem czekoladowy:
Krem kawowy:
Polewa:
Sposób przyrządzenia:
Białka należy oddzielić od żółtek, następnie ubić je z cukrem na sztywna
pianę i dodać żółtka. Mąkę należy wymieszać z kakao, przesiać i dodać do
piany delikatnie mieszając. Tortownicę należy wysmarować tłuszczem i
wysypać mąką. Wylać na nią ciasto i piec w 170 stopniach przez 40 minut.
Po ostudzeniu biszkopt należy pokroić na 4 krążki. Z wody i cukru należy
ugotować syrop, dodać kawę i rum. Zimnym syropem należy nasączyć
biszkopt. Krem czekoladowy: Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej,
ubić śmietanę i wymieszać ją z przestudzoną czekoladą. Krem kawowy:
śmietanę należy ubić z cukrem i kawą. Dodać rozpuszczoną żelatynę.
Pierwszy krążek biszkoptu należy posmarować 1/2 kremu czekoladowego,
przykryć drugim, posmarować kremem kawowym, przykryć trzecim, posmarować
resztą kremu czekoladowego, położyć czwarty krążek. Wierzch i boki
ciasta należy posmarować przygotowaną z czekolady i mleka polewą. Można
udekorować.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos