Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto z andrutami

Składniki:

  • andruty okrągłe 4 sztuki
  • kandyzowana skórka pomarańczowa 2 łyżki

    Masa czekoladowa:

  • masło 20 dag
  • gorzka czekolada 20 dag
  • mleko 1 szklanka
  • kakao 3 łyżki
  • żółtka 2 sztuki
  • jajko 1 sztuka
  • cukier 15 dag
  • spirytus 40 ml

    Masa migdałowa:

  • cukier 20 dag
  • migdały obrane 20 dag
  • kasza manna 3 łyżki
  • mleko 1/2 szklanki
  • kremówka 1/3 szklanki
  • sok z cytryny 1/2 sztuki

    Sposób przyrządzenia:
    Do garnuszka należy włożyć czekoladę i rozpuścić ją, pozostawić, aby
    zastygła. Żółtka i całe jaja należy ubić miotełką i nadal ubijając
    powoli wlewać mleko zagotowane z cukrem i kakao( gorące). Masę należy
    postawić na garnku z wrzątkiem i ubijać ją przez około 5 minut.
    Wystudzić i wymieszać ze spirytusem. Masło należy ubić mikserem na
    puszysta masę. Energicznie mieszając dodawać do niego masę z żółtek, a
    na koniec płynną, schłodzoną czekoladę. Krem należy wstawić do lodówki.
    Kaszę manną, ugotowaną na mleku należy utrzeć z cukrem, śmietaną,
    zmielonymi migdałami i sokiem z cytryny. Na andrucie należy rozsmarować
    trochę ciepłej masy migdałowej. Po wystygnięciu przykryć warstwą masy
    czekoladowej i andrutem. Czynności te należy powtarzać. Na wierzchu
    ostatniego andruta i po bokach należy posmarować masę czekoladową.
    Udekorować kandyzowana skórką pomarańczową.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

     

Post navigation

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *