Składniki:
- andruty okrągłe 4 sztuki
- kandyzowana skórka pomarańczowa 2 łyżki
Masa czekoladowa:
- masło 20 dag
- gorzka czekolada 20 dag
- mleko 1 szklanka
- kakao 3 łyżki
- żółtka 2 sztuki
- jajko 1 sztuka
- cukier 15 dag
- spirytus 40 ml
Masa migdałowa:
- cukier 20 dag
- migdały obrane 20 dag
- kasza manna 3 łyżki
- mleko 1/2 szklanki
- kremówka 1/3 szklanki
- sok z cytryny 1/2 sztuki
Sposób przyrządzenia:
Do garnuszka należy włożyć czekoladę i rozpuścić ją, pozostawić, aby
zastygła. Żółtka i całe jaja należy ubić miotełką i nadal ubijając
powoli wlewać mleko zagotowane z cukrem i kakao( gorące). Masę należy
postawić na garnku z wrzątkiem i ubijać ją przez około 5 minut.
Wystudzić i wymieszać ze spirytusem. Masło należy ubić mikserem na
puszysta masę. Energicznie mieszając dodawać do niego masę z żółtek, a
na koniec płynną, schłodzoną czekoladę. Krem należy wstawić do lodówki.
Kaszę manną, ugotowaną na mleku należy utrzeć z cukrem, śmietaną,
zmielonymi migdałami i sokiem z cytryny. Na andrucie należy rozsmarować
trochę ciepłej masy migdałowej. Po wystygnięciu przykryć warstwą masy
czekoladowej i andrutem. Czynności te należy powtarzać. Na wierzchu
ostatniego andruta i po bokach należy posmarować masę czekoladową.
Udekorować kandyzowana skórką pomarańczową.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos