Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sacher

Ciasto:

 

  • mąka pszenna 15 dag
  • zmielone migdały 5 dag
  • gorzka czekolada 15 dag
  • jaja 7 sztuk
  • masło 12 dag
  • cukier 12 dag
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • wanilia 1/2 laski
  • dżem morelowy 2/3 słoika
  • sól 1 szczypta

     

    Polewa:

  • dżem morelowy 2/3 szklanki
  • czekolada deserowa 20 dag
  • śmietana 30 % 3 łyżki
  • masło 1 łyżka
  • cukier 1 łyżka

 

 

Sposób przyrządzenia:
Czekoladę należy rozkruszyć i rozpuścić wraz z masłem. Wanilię należy
przeciąć wzdłuż i wyjąć z niej miąższ. Żółtka należy utrzeć z wanilią i
cukrem na kogel mogel. Mąkę pszenną należy wymieszać z proszkiem do
pieczenia, migdałami, koglem moglem, czekoladą i solą. Po wymieszaniu
składników należy dodać ubitą pianę z białek i raz jeszcze delikatnie
wymieszać. Ciasto należy przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
bułką tartą tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
około 45 minut. Po wyłączeniu piekarnika ciasto należy pozostawić w nim
na jeszcze 15 minut. Po kilku godzinach ciasto należy przeciąć na pół i
przełożyć morelowym dżemem. Żeby zrobić polewę należy w garnuszku
podgrzać dżem, później dodać pokruszoną czekoladą, cukrem, masłem i
śmietaną i ogrzewać w kąpieli wodnej. Polewę należy rozprowadzić na
cieście.

Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *