Ciasto:
- mąka pszenna 15 dag
- zmielone migdały 5 dag
- gorzka czekolada 15 dag
- jaja 7 sztuk
- masło 12 dag
- cukier 12 dag
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- wanilia 1/2 laski
- dżem morelowy 2/3 słoika
- sól 1 szczypta
Polewa:
- dżem morelowy 2/3 szklanki
- czekolada deserowa 20 dag
- śmietana 30 % 3 łyżki
- masło 1 łyżka
- cukier 1 łyżka
Sposób przyrządzenia:
Czekoladę należy rozkruszyć i rozpuścić wraz z masłem. Wanilię należy
przeciąć wzdłuż i wyjąć z niej miąższ. Żółtka należy utrzeć z wanilią i
cukrem na kogel mogel. Mąkę pszenną należy wymieszać z proszkiem do
pieczenia, migdałami, koglem moglem, czekoladą i solą. Po wymieszaniu
składników należy dodać ubitą pianę z białek i raz jeszcze delikatnie
wymieszać. Ciasto należy przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
bułką tartą tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
około 45 minut. Po wyłączeniu piekarnika ciasto należy pozostawić w nim
na jeszcze 15 minut. Po kilku godzinach ciasto należy przeciąć na pół i
przełożyć morelowym dżemem. Żeby zrobić polewę należy w garnuszku
podgrzać dżem, później dodać pokruszoną czekoladą, cukrem, masłem i
śmietaną i ogrzewać w kąpieli wodnej. Polewę należy rozprowadzić na
cieście.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos