Składniki:
- rodzynki 10 dag
- rum 1 szklanka
- kwaśne jabłka 1,5 kg
- cukier 10 dag
- gorzka czekolada 10 dag
- sól
- kakao 2 łyżki
- ckóra z cytryny 6 łyżeczek
- makaroniki migdałowe 15 dag
- cukier waniliowy 2 torebki
- jajka 2 sztuki
Sposób przyrządzenia:
Rodzynki należy wymoczyć, odsączyć i namoczyć w rumie. Jabłka należy
obrać i pokroić w plasterki. Owoce należy włożyć do garnka, dodać do
nich cukier, szklankę wody i gotować przez 20 minut. Po ugotowaniu
plasterki jabłek należy odsączyć na sitku i włożyć do miski. Do owoców
należy dodać ciągle mieszając rodzynki z rumem, pokruszoną drobno
czekoladę, szczyptę soli, kakao, pokruszone makaroniki, skórkę z
cytryny, roztrzepane jajka i cukier waniliowy. Po wymieszaniu ciasta
należy przełożyć je na wysmarowaną tortownicę i piec godzinę w
temperaturze 160 stopni.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos