Ciasto:
• jajka 8 sztuk
• cukier puder 1 szklanka
• daktyle 15 dag
• migdały 10 dag
• starta czekolada deserowa 10 dag
• aromat waniliowy
Krem:
• masło 15 dag
• żółtka 2 sztuki
• posiekane daktyle 15 dag
• cukier puder 10 dag
• koniak 3 łyżki
Dekoracja:
• gotowa polewa czekoladowa
• płatki migdałowe 3 łyżki
Sposób przyrządzenia:
Sparzone migdały trzeba obrać i zmielić, zaś daktyle posiekać bardzo
drobno. Jajka należy ubić na puszystą masę z cukrem pudrem. Wymieszać je z czekoladą, daktylami, migdałami, aromatem waniliowym do ciast. Ciasto należy upiec w blasze wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Pieczenia powinno trwać 45 minut w temperaturze 180 stopni. Masło należy
utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wymieszać z żółtkami, koniakiem i
daktylami. Ciasto należy wystudzić i przekroić na pół. Przełożyć kremem.
Na wierzchu i po bokach ciasto należy polać czekoladową polewą, posypać
płatkami migdałowymi.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos