Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placek sułtański

Biszkopt:

  • mąka pszenna 1 szklanka
  • jajka 6 sztuk
  • cukier 6 łyżek
  • proszek do pieczenia 1 łyżka
  • sól 1 szczypta
  • sok z cytryny 1 łyżka

    Krem:

  • kremówka 2 szklanki
  • gorzka czekolada 2 tabliczki
  • likier pomarańczowy 1/3 szklanki
  • cukier puder 4 łyżki
  • śmietanfix 2 opakowania
  • rodzynki 10 dag
  • posiekane orzechy włoskie 3 dag

    Nasączenie:

  • herbata

    Sposób przyrządzenia:
    Białka należy ubić z solą na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać do
    nich cukier. Pianę należy bardzo ostrożnie wymieszać z żółtkami jaj,
    mąką oraz sokiem z cytryny. Ciasto należy przełożyć do wysmarowanej
    tłuszczem tortownicy i piec przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do
    160 stopni. Podwyższyć temperaturę na 180 stopni i piec jeszcze przez 10
    minut. Po przestygnięciu ciasta należy przekroić je na dwie części. Spód
    biszkoptu należy nasączyć herbatą, a górną warstwę pokruszyć. Śmietanę
    należy delikatnie podgrzać( nie zagotować!!!) na małym ogniu, rozpuścić
    w niej cukier i czekoladę, wystudzić, schłodzić w lodówce przez około 2
    godziny. Rodzynki należy namoczyć w likierze. Śmietanę po wyjęciu z
    lodówki należy ubić mikserem na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać
    Śmietan- fix. Pokruszony biszkopt należy wymieszać z likierem i
    rodzynkami i dodać do masy śmietanowo- czekoladowej. Na spodniej
    warstwie biszkoptu należy ułożyć kopułę z masy i posypać orzechami.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *