Biszkopt:
Krem:
Nasączenie:
Sposób przyrządzenia:
Białka należy ubić z solą na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać do
nich cukier. Pianę należy bardzo ostrożnie wymieszać z żółtkami jaj,
mąką oraz sokiem z cytryny. Ciasto należy przełożyć do wysmarowanej
tłuszczem tortownicy i piec przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do
160 stopni. Podwyższyć temperaturę na 180 stopni i piec jeszcze przez 10
minut. Po przestygnięciu ciasta należy przekroić je na dwie części. Spód
biszkoptu należy nasączyć herbatą, a górną warstwę pokruszyć. Śmietanę
należy delikatnie podgrzać( nie zagotować!!!) na małym ogniu, rozpuścić
w niej cukier i czekoladę, wystudzić, schłodzić w lodówce przez około 2
godziny. Rodzynki należy namoczyć w likierze. Śmietanę po wyjęciu z
lodówki należy ubić mikserem na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać
Śmietan- fix. Pokruszony biszkopt należy wymieszać z likierem i
rodzynkami i dodać do masy śmietanowo- czekoladowej. Na spodniej
warstwie biszkoptu należy ułożyć kopułę z masy i posypać orzechami.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos