Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto na miodzie

Ciasto na miodzie:

 

  • 3 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 20 dkg masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2 cale jaja
  • 2 łyżeczki sody rozpuszczonej w 2 łyżeczkach ciepłego mleka

 

 

Sposób wykonania:

  1. wszystkie składniki wymieszać (cukier utrzeć z jajkami)

    Masa orzechowa

  2. 30 dkg orzechów włoskich
  3. 2 łyżki miodu
  4. 10 dkg cukru
  5. 1/2 masła

     

    Sposób wykonania:

    1. Wszystkie składniki włożyć do garnka i zagotować.

      Surowe ciasto podzielić na 2 lub 3 części (w zależności od tego ile chcemy mieć warstw do przełożenia). Na jeden blat wyłożyć masę orzechową i równomiernie rozprowadzić. Ciasto piec ok 20 min. w 180 – 200 C

      Krem z kaszy mannej

    2. 2 szkl. mleka
    3. 3 łyżki kaszy mannej
    4. 2 cukry waniliowe
    5. 1 masło roślinne
    6. 1/2 szkl. cukru pudru

       

      Sposób wykonania:

      1. Mleko zagotować, wsypać kasze manną i cukier waniliowy, gotować przez 5 minut.
        Po wystudzeniu dodawać stopniowo masło roślinne i cukier puder – ucierać.

        Krem budyniowy

      2. 10 dkg. cukru
      3. 1/2 l mleka
      4. 2 łyżki maki pszennej
      5. 1 łyżka maki ziemniaczanej
      6. cukier waniliowy
      7. 1 masło roślinne lub margaryna

         

        Sposób wykonania:

        1. Z 1/2 l mleka odlać 1 szklankę, pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Mleko w szklance rozmieszać z maka i zagotować. Po ugotowaniu zdjąc z ognia i dodać margarynę, stale mieszając. Gorącym kremem przekładać ciasto.

          Ciasto przekładamy dżemem z czarnych porzeczek i kremem z kaszy lub budyniowym.

          Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Magda Zupka

           

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *