Ciasto na miodzie:
- 3 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- 20 dkg masła
- 2 łyżki miodu
- 2 cale jaja
- 2 łyżeczki sody rozpuszczonej w 2 łyżeczkach ciepłego mleka
Sposób wykonania:
- wszystkie składniki wymieszać (cukier utrzeć z jajkami)
Masa orzechowa
- 30 dkg orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu
- 10 dkg cukru
- 1/2 masła
Sposób wykonania:
- Wszystkie składniki włożyć do garnka i zagotować.
Surowe ciasto podzielić na 2 lub 3 części (w zależności od tego ile chcemy mieć warstw do przełożenia). Na jeden blat wyłożyć masę orzechową i równomiernie rozprowadzić. Ciasto piec ok 20 min. w 180 – 200 C
Krem z kaszy mannej
- 2 szkl. mleka
- 3 łyżki kaszy mannej
- 2 cukry waniliowe
- 1 masło roślinne
- 1/2 szkl. cukru pudru
Sposób wykonania:
- Mleko zagotować, wsypać kasze manną i cukier waniliowy, gotować przez 5 minut.
Po wystudzeniu dodawać stopniowo masło roślinne i cukier puder – ucierać.Krem budyniowy
- 10 dkg. cukru
- 1/2 l mleka
- 2 łyżki maki pszennej
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- cukier waniliowy
- 1 masło roślinne lub margaryna
Sposób wykonania:
- Z 1/2 l mleka odlać 1 szklankę, pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Mleko w szklance rozmieszać z maka i zagotować. Po ugotowaniu zdjąc z ognia i dodać margarynę, stale mieszając. Gorącym kremem przekładać ciasto.
Ciasto przekładamy dżemem z czarnych porzeczek i kremem z kaszy lub budyniowym.
Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Magda Zupka
- Z 1/2 l mleka odlać 1 szklankę, pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Mleko w szklance rozmieszać z maka i zagotować. Po ugotowaniu zdjąc z ognia i dodać margarynę, stale mieszając. Gorącym kremem przekładać ciasto.
- Mleko zagotować, wsypać kasze manną i cukier waniliowy, gotować przez 5 minut.
- Wszystkie składniki włożyć do garnka i zagotować.