Składniki:
- 4 średniej wielkości bakłażany
- 4 ząbki czosnku
- ocet balsamiczny
- oliwa z oliwek
- ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Bakłażany umyć, odciąć zielone ogonki posmarować oliwą z każdej strony i zapiec w piekarniku do temperatury 200 stopni C, około 40 minut. Pod koniec pieczenia dołożyć obrane ze skórki i lekko rozgniecione ząbki czosnku. Bakłażany po ostygnięciu rozciąć, wybrać miąższ, przełożyć do miseczki. Dodać czosnek, sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki i dokładnie zmiksować, dodać oliwę i ocet do smaku. Doskonale smakuje ze świeży wiejskim chlebem, lub chrupiącymi grzankami.Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna