Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Puree z bakłażana o smaku czosnku

Składniki:

  • 4 średniej wielkości bakłażany
  • 4 ząbki czosnku
  • ocet balsamiczny
  • oliwa z oliwek
  • ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Bakłażany umyć, odciąć zielone ogonki posmarować oliwą z każdej strony i zapiec w piekarniku do temperatury 200 stopni C, około 40 minut. Pod koniec pieczenia dołożyć obrane ze skórki i lekko rozgniecione ząbki czosnku. Bakłażany po ostygnięciu rozciąć, wybrać miąższ, przełożyć do miseczki. Dodać czosnek, sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki i dokładnie zmiksować, dodać oliwę i ocet do smaku. Doskonale smakuje ze świeży wiejskim chlebem, lub chrupiącymi grzankami.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *