Składniki:
- 6 kromek podczerstwiałego czarnego razowego żytniego chleba
- 4-6 jabłek
- 8 łyżek cukru
- 7-10 suszonych śliwek
- 1 szkl. bitej śmietany
- garść rodzynków
- skórka cytrynowa
- 2 łyżki soku z cytryny
- 5 szkl. źródlanej wody
Sposób wykonania:
- Chleb pokroić w kostkę i wstawić do piekarnika do całkowitego wyschnięcia po czym zalać go 2 szkl. wrzącej wody i odprawić do napęcznienia.
W między czasie obrać jabłka i pokroić w ósemki, wówczas dodać śliwki, zalać 3 szkl. wody i rozgotować, wówczas dodać cukier, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Następie chleb przetrzeć przez sito i razem z płynem dodać do owoców.
Całość wymieszać i doprawić do smaku sokiem i skórką z cytryny.
Przed podaniem posypać rodzynki udekorować bitą śmietaną.Przepis nadesłany na konkurs „Muza Ramsaye” przez Kamila M