Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chłodnik chlebowy

 

Składniki:

  • 6 kromek podczerstwiałego czarnego razowego żytniego chleba
  • 4-6 jabłek
  • 8 łyżek cukru
  • 7-10 suszonych śliwek
  • 1 szkl. bitej śmietany
  • garść rodzynków
  • skórka cytrynowa
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 5 szkl. źródlanej wody

 

 

Sposób wykonania:

  1. Chleb pokroić w kostkę i wstawić do piekarnika do całkowitego wyschnięcia po czym zalać go 2 szkl. wrzącej wody i odprawić do napęcznienia.
    W między czasie obrać jabłka i pokroić w ósemki, wówczas dodać śliwki, zalać 3 szkl. wody i rozgotować, wówczas dodać cukier, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
    Następie chleb przetrzeć przez sito i razem z płynem dodać do owoców.
    Całość wymieszać i doprawić do smaku sokiem i skórką z cytryny.
    Przed podaniem posypać rodzynki udekorować bitą śmietaną.

     

    Przepis nadesłany na konkurs „Muza Ramsaye” przez Kamila M

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *