Składniki:
- 250 g. makaronu cannelloni/grube rurki/
- 50dag. mielonego mięsa
- 15 dag. pieczarek
- 1 cebula
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- puszka pomidorów
- łyżka masła
- ząbek czosnku
- bazylia
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy. Odcedzić, osączyć i przelać zimną wodą. Cebulę posiekać i zeszklić na 2 łyżkach oliwy. Dodać posiekane pieczarki i przesmażyć. Zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć mięso. Wymieszać z cebulą z pieczarkami i przyprawić. Mięsnym farszem napełniać rurki. Ułożyć je w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Na maśle przesmażyć posiekany czosnek, dodać pomidory z puszki, poddusić, przyprawić solą i bazylią. Sosem polać cannelloni. Zapiekać 20 minut w temp. 200 stopni.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad