Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cannelloni

Składniki: cannelloni4km.jpg

  • 10 szt. cannelloni
  • 200-250 g startego żółtego sera

Nadzienie:

  • ok.500g mielonej wołowiny
  • 4-5 plastrów włoskiej mortadeli
  • 1 duża cebula
  • tłuszcz do smażenia
  • pieprz i sól
  • 5-6 łyżek sosu pomidorowego

Sposób przyrządzenia:
Pokrojoną cebulę podsmażamy na tłuszczu, dodajemy zmielone mięso. Smażymy, ciągle mieszając, aż mięso będzie miękkie. Dodajemy sos pomidorowy, pokrojoną mortadelę, dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sos pomidorowy:

  • 1 cebula
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów (400g)
  • 1 łyżka tłuszczu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
  • ½ kostki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka ketchupu

Sposób przyrządzenia:
Podsmażamy pokrojoną cebule i czosnek, dodajemy sok z puszki i lekko podgotowujemy. Wsypujemy pietruszkę, oregano, kostkę bulionową i gotujemy. Pomidory miksujemy i dorzucamy do sosu. Jeśli sos nie wyszedł zbyt gęsty, zagęszczamy maką ziemniaczaną.
Sos beszamel:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka maki
  • biały pieprz, sól, gałka muszkatołowa, bazylia lub oregano
  • ½ szklanki śmietany
  • mleko

Sposób przyrządzenia:
W rondelku rozpuszczamy masło i wsypujemy mąkę( nie smażyć, nie może zbrązowieć). Mieszamy trzepaczką, żeby nie powstały grudki. Dolewamy na przemian śmietanę i mleko, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Sos robimy na małym ogniu, ciagle mieszając trzepaczką i pilnując, żeby się nie gotował. Gdy uzyskamy pożądaną gęstość, odstawiamy sos z ognia i doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec wsypujemy ok. pół łyżeczki bazylii lub oregano.
Cannelloni zapiekane
Sposób przyrządzenia:
Sos pomidorowy wlewamy do naczynia żaroodpornego, równo rozprowadzamy po dnie. Cannelloni nadziewamy mięsem, możemy sobie pomóc szprycą, układamy jeden przy drugim w sosie pomidorowym. Na cannelloni wylewamy sos beszamelowy, tak żeby je dokładnie przykrył.
Na to posypujemy grubo startym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku przez 40 min. przy temp. 200°C.
Danie można przygotować wcześniej i już wystudzone zapiec ale można też wstawić do piekarnika, gdy wszystko jeszcze jest ciepłe. Smacznego.

1 comment for “Cannelloni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *