Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Camembert panierowany z sosem śliwkowym

Składniki:

    • ser Camembert 2 sztuki
    • mąka pszenna 2 łyżki
    • jajko 2 szt.
    • bułka tarta 6 łyżek
    • olej sojowy ½ szklanki
    • mrożonka śliwki bez pestek 1 opakowanie wino czerwone typu Cabernet ½ szklanki
    • miód 4 łyżki
    • goździki 3 szt.


    Sposób przyrządzenia:
    Przygotowanie sera:

    Każdy krążek sera kroimy na cztery cząstki i panierujemy dokładnie tak jak kotlet schabowy w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor tuż przed podaniem w bardzo gorącym „głębokim” oleju ze wszystkich stron. Sera nie wolno przetrzymać zbyt długo podczas smażenia gdyż ser się rozpuści i będziemy mieli kłopot z wyjęciem.
    Przygotowanie sosu:
    Odkładamy ¼ śliwek bez pestek, a pozostałe ( bez rozmrażania ) dusimy z winem i trzema łyżkami miodu oraz goździkami. Gdy śliwki są już miękkie przecieramy przez stalowe sitko. Odłożone, lekko rozmrożone śliwki smażymy od 3 do 5 minut z łyżką miodu i sokiem, który wypłynął ze śliwek podczas ich rozmrażania. Gorący sos łączymy z duszonymi całymi śliwkami.
    Sposób podania:
    Na głęboki talerz wylewamy sos ze śliwkami. Na wierzch stawiamy dwa kawałki gorącego panierowanego sera camembert.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *