Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sery

Ser Chabichou du Poitou A.O.C

Pochodzenie: Poitou Charentes Rodzina serów: Sery kozie Rodzaj mleka: mleko kozie Smak: ma delikatny, słodkawy smak, odrobinę słony i kwaskowaty; można w nim wyczuć smak orzeszków ziemnych Zawartość tłuszczu: 45% Pora roku: cały rok, w wersji fermier od wiosny do jesieni Opis: Według legendy ser ten był już znany w VIII wieku kiedy to Saraceni…

Ser Morbier A.O.C.

Pochodzenie: Franche-Comté Rodzina serów: Sery półtwarde Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: miąższ lejący się, słodki i owocowy w smaku Zawartość  tłuszczu: minimum 45% Pora roku: od wiosny do jesieni Opis: Produkowany w niższych partiach gór Jura. Od niedawna posiada certyfikat AOC. Ser ma okrągły kształt, lekko wypukłe boki i poziomą czarną warstwę popiołu drzewnego i…

Ser Mont d’Or Vacherin du Haut Doubs A.O.C.

Pochodzenie: Franche-Comté Rodzina serów: Sery miękkie Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: ma kremowy, lekko słony smak z wyczuwalną nutką ziół Zawartość  tłuszczu: minimum 45% Pora roku: produkowany od 15 sierpnia do 31 marca Opis: Ser owija się kawałkiem kory świerkowej, która ochrania go z zewnątrz, a zapach drewna przenika do środka. Miąższ jest pełny, kremowy,…

Ser Comté

Pochodzenie: Franche-Comté Rodzina serów: Sery twarde Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: rozpływa się w ustach, pozostawiając słodki smak; produkowany latem ma owocowy posmak; w zimowym wyraźnie wyczuwalny jest smak orzechów Zawartość  tłuszczu: minimum 45% Pora roku: cały rok Opis: Jest to najsłynniejszy ser wytwarzany w górach Jura we wschodniej Francji. To wspaniały tradycyjny ser z…

Ser Epoisses de Bourgogne A.O.C.

Pochodzenie: Burgundia Rodzina serów: Sery miękkie Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: łączy w sobie słoność, słodycz, smak metaliczny i smak mleka; bardzo dojrzały ma mocny mięsny smak Zawartość  tłuszczu: 50% Pora roku: cały rok, najsmaczniejsze od lipca do lutego Opis: Według legendy pierwszy ser został wytworzony przez mnichów cystersów w XVI wieku. Przez następne wieki…