Pochodzenie: Poitou Charentes Rodzina serów: Sery kozie Rodzaj mleka: mleko kozie Smak: ma delikatny, słodkawy smak, odrobinę słony i kwaskowaty; można w nim wyczuć smak orzeszków ziemnych Zawartość tłuszczu: 45% Pora roku: cały rok, w wersji fermier od wiosny do jesieni Opis: Według legendy ser ten był już znany w VIII wieku kiedy to Saraceni…
Kategoria: Sery
Sery
Ser Morbier A.O.C.
by Redakcja • • 0 Comments
Pochodzenie: Franche-Comté Rodzina serów: Sery półtwarde Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: miąższ lejący się, słodki i owocowy w smaku Zawartość tłuszczu: minimum 45% Pora roku: od wiosny do jesieni Opis: Produkowany w niższych partiach gór Jura. Od niedawna posiada certyfikat AOC. Ser ma okrągły kształt, lekko wypukłe boki i poziomą czarną warstwę popiołu drzewnego i…
Sery
Ser Mont d’Or Vacherin du Haut Doubs A.O.C.
by Redakcja • • 0 Comments
Pochodzenie: Franche-Comté Rodzina serów: Sery miękkie Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: ma kremowy, lekko słony smak z wyczuwalną nutką ziół Zawartość tłuszczu: minimum 45% Pora roku: produkowany od 15 sierpnia do 31 marca Opis: Ser owija się kawałkiem kory świerkowej, która ochrania go z zewnątrz, a zapach drewna przenika do środka. Miąższ jest pełny, kremowy,…
Sery
Ser Comté
by Redakcja • • 0 Comments
Pochodzenie: Franche-Comté Rodzina serów: Sery twarde Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: rozpływa się w ustach, pozostawiając słodki smak; produkowany latem ma owocowy posmak; w zimowym wyraźnie wyczuwalny jest smak orzechów Zawartość tłuszczu: minimum 45% Pora roku: cały rok Opis: Jest to najsłynniejszy ser wytwarzany w górach Jura we wschodniej Francji. To wspaniały tradycyjny ser z…
Sery
Ser Epoisses de Bourgogne A.O.C.
by Redakcja • • 0 Comments
Pochodzenie: Burgundia Rodzina serów: Sery miękkie Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: łączy w sobie słoność, słodycz, smak metaliczny i smak mleka; bardzo dojrzały ma mocny mięsny smak Zawartość tłuszczu: 50% Pora roku: cały rok, najsmaczniejsze od lipca do lutego Opis: Według legendy pierwszy ser został wytworzony przez mnichów cystersów w XVI wieku. Przez następne wieki…