Pochodzenie: Centre Rodzina serów: Sery kozie Rodzaj mleka: mleko kozie Smak: słodki z delikatnym posmakiem orzechów Zawartość tłuszczu: 45% Pora roku: od wiosny do jesieni Opis: Valençay na początku miał kształt piramidki. Po powrocie z nieudanej kampanii w Egipcie, Napoleon odciął wierzchołek sera, aby nie przypominał mu piramidy egipskiej. Ser jest miękki, jędrny i wilgotny.…
Kategoria: Sery
Sery
Ser Selles sur Cher A.O.C.
by Redakcja • • 0 Comments
Pochodzenie: Centre Rodzina serów: Sery kozie Rodzaj mleka: mleko kozie Smak: w smaku ser jest nieco kwaśny i słony, z pewnym dodatkiem słodyczy, zachowuje aromat koziego mleka i pleśni ciemnych piwnic Zawartość tłuszczu: 45% Pora roku: cały rok, w wersji farmerskiej od wiosny do jesieni Opis: Powierzchnia sera jest bardzo gruzełkowata, a skórka – sucha.…
Sery
Ser Sainte Maure de Touraine A.O.C.
by Redakcja • • 0 Comments
Pochodzenie: Centre Rodzina serów: Sery kozie Rodzaj mleka: mleko kozie Smak: w pełni dojrzały jest odpowiednio słony i kwaskowaty, o aromacie orzecha włoskiego. Zawartość tłuszczu: 45% Pora roku: cały rok, w wersji fermier od wiosny do jesieni Opis: Ser posiada delikatny miąższ, biały lub koloru kości słoniowej. Jego skórka z naturalną pleśnią, czasami jest pokrywana…
Sery
Ser Pouligny st Pierre A.O.C.
by Redakcja • • 0 Comments
Pochodzenie: Centre Rodzina serów: Sery kozie Rodzaj mleka: mleko kozie Smak: lekko kwaskowaty, wyczuwalny jest jego słony smak, a następnie słodki Zawartość tłuszczu: minimum 45% Pora roku: od kwietnia do października Opis: Nazwa sera pochodzi od wioski, w której go wytwarzano. Ten ser nazywany jest piramidą lub Wieżą Eiffla z powodu stożkowego kształtu. Bogactwo smaku,…
Sery
Ser Crottin de Chavignol A.O.C
by Redakcja • • 0 Comments
Pochodzenie: Centre Rodzina serów: Sery kozie Rodzaj mleka: mleko kozie Smak: jest troszeczkę słony, lekko kwaśny i słodki, o zapachu mleka koziego Zawartość tłuszczu: 45% Pora roku: cały rok, w wersji fermier od wiosny do jesieni Opis: Jest to tradycyjny, farmerski ser. Wytwarza się go w Dolinie Loary w miejscowości Chavignol. Młody ser ma prawie…