Składniki: 1 kg pozbawionych kości udek z kurczaka 6 ząbków czosnku kilka pokrojonych liści naci kolendry 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu Sposób przyrządzenia: Czosnek obrać, drobno posiekać, dodać drobno posiekane listki kolendry, pieprz, solk z cytryny i sól. Wymieszać dokładnie. Tak przegotowanymi przyprawami natrzeć dokładnie mięso. Odstawić mięso…
Kategoria: Drób
Kurczak
Kurczak bardzo mocno czosnkowy
by dominikab • • 0 Comments
Składniki: 1 duży kurczak (ok. 2 kg) 40 ząbków czosnku kilka listków świeżego tymianku kilka listków świeżego rozmarynu 2 listki świeżej szałwi 2 gałązki natki pietruszki 2 łodygi selera naciowego pokrojonego 1 szklanka bulionu drobiowego 4 łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżeczka soli białe pieczywo Sposób przyrządzenia: Tuszkę kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Do wnętrza włożyć…
Kurczak
Kurczak duszony z rozmarynem
by Reneti • • 0 Comments
Potrzebujemy około kilograma mięsa z kurczaka- dowolne części i rosół z kury. Poprzedniego dnia kurczaka porcjujemy na kawałki około 10-15 dag, nacieramy solą (polecam sól peklową), obkładamy plasterkami czosnku (wg uznania- ja daję pół główki czosnku. Zamykamy szczelnie i odstawiamy do lodówki. Następnego dnia dusimy kurczaka pod szczelnym przykryciem, do miękkości, tak żeby niemal się…
Indyk
Doskonały indyk duszony
by Reneti • • 0 Comments
Składniki: jeden udziec z indyka (górna część nogi) 2 spore ząbki czosnku 1 łyżeczka soli peklowej 2 cebule 5 dag surowego świeżego masła (koniecznie) grubo zmielony czarny pieprz Sposób przyrządzenia: Udziec odfiletować, zdjąć skórę, usunąć błony i ścięgna. Natrzeć solą peklową obłożyć plasterkami czosnku, zostawić na noc w lodówce. Następnego dnia zagotować 0,5 litra wody,…

