Składniki:
-
- 1 kurczak podzielony na małe porcje
- ¾ szklanki syropu klonowego
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- ½ szklanki dobrej musztardy
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzy
Sposób przyrządzenia:
W rondlu podgrzać mieszając syrop klonowy, musztardę i szczypiorek. Podzielonego na porcję kurczaka przyprawić solą i pieprzem, polać przygotowaną glazurą, wymieszać aby był nią dokładnie pokryty. Odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Na kracie do opiekania umieścić porcję kurczaka i piec przez 10 minut. Po tym czasie kurczaka obrócić i po następnych 10 minutach obniżyć temperaturę do 170 stopni C. Piec do momentu aż z głęboko nakłutej porcji wypływał będzie bezbarwny płyn. Podawać z białym pieczywem i ulubionymi dodatkami.