Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Drób

Kurczak i Drób: Przepisy kulinarne

W tym dziale znajdziesz ponad tysiąc przepisów kulinarnych na kurczaka, gęś, indyka i inny drób nawet strusia 

Kurczak po żydowsku z pieczarkami

Składniki: 1 kurczak o wadze około 1,5 kg podzielone na porcje 50 dkg pieczarek 1 cebula pokrojona w pół plastry 1 marchew pokrojona w plastry ½ szklanki zielonego groszku 6 łyżek oliwy 2 szklanki bulionu mięsnego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka tartego imbiru 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 łyżka…

Udka kurczaka w bekonie pieczone

Składniki: 12 udek z kurczaka 50 dkg plastrów bekonu lub boczku ½ szklanki oliwy 2 łyżki mielonego pieprzy Sposób przyrządzenia: Udka umyć, dokładnie wysuszyć. Za pomocą noża podzielić na połowę cięciem w stawie kolanowym. Każdą porcję mięsa dokładnie zawinąć w plastry bekonu, spiąć namoczonymi wcześniej w wodzie wykałaczkami. Skropić oliwą, oprószyć pieprzem. Piekarnik nagrzać do…

Kurczak po pekińsku

Składniki: 1 kurczak o wadze około 1, 5 kg ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki mielonego pieprzu 6 łyżek sosu sojowego 6 łyżek sake lub dobrej czystej wódki 3 pokrojone cebule dymki 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki tartego imbiru ½ szklanki mąki 1 posiekany ząbek czosnku olej do głębokiego smażenia Sposób przyrządzenia: Z tuszki kurczaka zdjąć…

Udka kurczaka mocno aromatyczne

 

Składniki:

  • 4 świeże udka kurczaka
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1/3 szklanki cebuli pokrojonej w piórka
  • 2, 3 plastry cytryny
  • 2 małe gałązki rozmarynu
  • 1 szklanka rozgniecionego ananasa
  • ¼ szklanki rodzynek
  • 1/3 szklanki soku pomarańczowego
  • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1/8 łyżeczki mielonego cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonego czosnku