Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Drób

Kurczak i Drób: Przepisy kulinarne

W tym dziale znajdziesz ponad tysiąc przepisów kulinarnych na kurczaka, gęś, indyka i inny drób nawet strusia 

Chrupiące, pikantne udka z kurczaka Marii

Składniki: 5 podzielonych na 2 części udek z kurczaka 4 szklanki maślanki 2 szklanki mąki 2 łyżeczki kminku 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego sól, czarny pieprz do smaku olej Sposób przyrządzenia: Udka umyć, osuszyć. Mięso zalać maślanką i odstawić w chłodne miejsce na minimum 8 godzin.  W misce wymieszać przesianą…

Kurczak pieczony w porcjach

Składniki: 1kurczak 2 ząbki czosnku sól 2 łyżki bułki tartej czerwona papryka w proszku majeranek 2 łyżki tłuszczu Sposób przyrządzenia: Oczyszczonego kurczaka umyć, natrzeć solą z roztartym czosnkiem zostawić w chłodnym miejscu na pół godziny. Bułkę tartą przesiać, zmieszać z papryką i majerankiem. Kurczaka podzielić na porcje otoczyć z obu stron w tartej bułce, ułożyć…

Pierś kurczaka w cieście francuskim

  Składniki: 4 piersi z kurczaka 12 suszonych moreli lub śliwek sól, pierz ciasto francuskie olej Sposób przyrządzenia: W każdym z filetów zrobić kieszonkę i włożyć w nią po kilka suszonych moreli lub śliwek .Każdy z filetów posolić i oprószyć przyprawami wg uznania. Krótko obsmażyć na oleju i wystudzić. Po wystudzeniu kolejno okleić je ciastem…

Galantyna świąteczna z kaczki

Składniki: młoda kaczka o wadze około 2 kg 2 czerstwe bułki 2 jajka 10 dag cielęciny 15 dag wątróbek drobiowych 1 kiszony ogórek oliwa 2 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek Sposób przyrządzenia: Rozmrożoną kaczkę umyć i opalić. Luzujemy kaczkę i formujemy prostokątny płat mięsa ze skórą. Nacieramy go solą, pieprzem i majerankiem. Luzowanie tylko brzmi…