Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Drób

Kurczak i Drób: Przepisy kulinarne

W tym dziale znajdziesz ponad tysiąc przepisów kulinarnych na kurczaka, gęś, indyka i inny drób nawet strusia 

Piersi kurczaka w sosie śliwkowym

Jest to przepis wymyślony całkowicie przeze mnie, świetnie smakuje z kartoflami gniecionym i surówką z kapusty białej.
Składniki:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 100g śliwek suszonych
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz, mąka, ziele angielskie , listek laurowy


Sposób przyrządzenia:
Piersi rozbić na kotlety, oprószyć solą, pieprzem oraz delikatnie mąką, obsmażyć krótko na gorącym oleju i odłożyć. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę, jak będzie miękka zalać szklanką wody, dodać listek laurowy ,ziele angielskie i śliwki, gdy sos zgęstnieje  , należy go zmiksować, włożyć do niego z powrotem piersi, zagotować, doprawić do smaku ewentualnie zagęścić mąką lub rozrzedzić wodą.
Przepis został nadesłany na „Muza Ramsaya” przez Dorotę JW

 

Udka kurczaka na czerwono

Składniki: 6 udek kurczaka 3 pomidory 2 łyżki oliwy 1 szczypta majeranku 1 ząbek czosnku 1 łyżka świeżych ziół 1 cebula 1 łyżka masła sól pieprz Sposób wykonania: Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę po czym dodać do nich cebulę również pokrojoną w kostkę, oliw, drobno posiekany czosnek oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać i…

Roladki z indyka z serowym nadzieniem

Składniki: kilka plasterków wędzonego indyka 50 dag twarożku z ziołami 1 główka sałaty 15 dag zielonych oliwek 1 czerwona papryka Sposób wykonania: Oliwki drobno posiekać ( kilka zostawić do dekoracji) po czym dodać do twarożku i dokładnie wymieszać. Powstałą masą smarujemy plastry indyka i zawijamy w ruloniki, które wstawić na 30 min do lodówki. W…