
Składniki:
- 2/3 szkl. skrobi kukurydzianej
- 1 łyżka przyprawy 5 smaków
- 2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki soli ziołowej
- 1 ½ kg kurczaka
- ¼ szkl. soku z cytryny
- oliwa w sprayu


Składniki: 1 kurczak 6 ziemniaków 1 cebula 2 marchewki 10 plastrów wędzonego boczku 1 łyżka oleju sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Warzywa obrać, umyć, osuszyć, pokroić w grube słupki lub plastry. Kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na porcję wg uznania. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, ułożyć na dnie wymieszane warzywa, przyprawić z umiarem (boczek bywa słony). Na warstwie…

Składniki: 50 dkg filetów z kurczaka 6 plastrów chleba tostowego 1/3 kostki masła 25 dkg ryżu 1 szklanka jogurtu 4 szklanki rosołu sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Chleb pokroić w kostkę, obrumienić na połowie rozgrzanego na patelni masła. Ryż zalać 3 szklankami rosołu, dodać połowę pozostałego masła i powoli gotować aż ryż będzie pół miękki. Kurczaka…
Składniki: 1,5 piersi z indyka 3 łyżki masła 4 plasterki wędzonego boczku 50 ml wermutu sól pieprz Sposób wykonania: Piersi oprószyć solą oraz pieprzem po czym obsmażyć na rozoranym maśle, wówczas przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego. Na patelnie po smażeniu wlać 5 łyżek wody, zagotować i polać mięso. Następnie obłożyć mięso plasterkami boczku i zalać…