Składniki: 2 piersi kurczaka 2 łyżki miodu 1/2 szkl. czereśni łyżka oleju sól pieprz Sposób wykonania: Czereśni przekroić na pół i usunąć z nich pestki. Następnie piersi kurczaka pokroić na paski, które oprószyć solą oraz pieprzem i usmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie dodać do kurczaka czereśnie i polać całość miodem. Dokładnie wymieszać i trzyma na…
Kategoria: Drób
Indyk
Indyk z dynią i jabłkiem
by Anna Brychca • • 0 Comments
Składniki: 2 sznycle z indyka 300 g miąższu z dyni 1 jabłko 2 łyżki masła 150 ml bulionu 1 łyżeczka kurkumy sól pieprz 2 liście laurowe Sposób wykonania: Obraną dynię pokroić w kostkę i gotowac około 10 minut. W między czasie mięso oprószyć sola oraz pieprzem i obsmażyć na rozgrzanym maśle, wówczas przełożyć do naczynia…
Kurczak
Galantyna z kurczaka z pieczarkami
by Karolina Glanowska • • 0 Comments
Składniki: 1 kurczak 25 dag pieczarek 2 jajka 1 cebula 1 pęczek natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Z kurczaka odciąć skrzydełka, szyję i kuper po czym oddzielić mięso od kości. Z mięsa uformować prostokątny płat, które oprószyć solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Następnie pieczarki pokroić w plasterki i obsmażyć na rozgrzanym oleju. Jajka…
Indyk
Pierś z indyka w ziołach prowansalskich
by Wiola Hołownia • • 0 Comments
Składniki: 2 piersi z indyka oliwa olej sól, pieprz do smaku zioła prowansalskie słodka papryka w proszku Sposób przyrządzenia: Piersi z indyka umyć osuszyć nasmarować olejem, odstawić na godzinę. Następnie natrzeć ziołami prowansalskimi, pieprzem, papryką i solą. W naczyniu żaroodpornym posmarowanym tłuszczem ułożyć piersi indycze. Wstawić do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika i…