Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Drób

Kurczak i Drób: Przepisy kulinarne

W tym dziale znajdziesz ponad tysiąc przepisów kulinarnych na kurczaka, gęś, indyka i inny drób nawet strusia 

Kaczka pieczona z jabłkami

Składniki: 1 kaczka 6 jabłek (kwaśnych) olej słonecznikowy 4 łyżeczki soku z cytryny miód 100 ml białego wina sól, pieprz, majeranek, cukier Sposób przyrządzenia: Kaczkę po wypatroszeniu i umyciu natrzeć przyprawami z zewnątrz i wewnątrz. Dodatkowo polać kaczkę niewielką ilością miodu z zewnątrz. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, wydrążyć, a na koniec posypać majerankiem. Część…

Udka kurczaka w cebulce

Składniki: 4 udka kurczaka 20 dag cebuli 2 ząbki czosnku liść laurowy sól, pieprz 4 łyżki masła 100 ml bulionu olej słonecznikowy Sposób przyrządzenia: Cebule obrać, pokroić w kostkę. Ząbki czosnku pokroić wzdłuż. Do wysokiego naczynia wlać olej i rozgrzać. Wrzucić cebulę i dusić. Wrzucić czosnek i liść laurowy. Udka nasmarować masłem. Wsadzić i dusić…

Gęś pieczona po dworsku

Składniki: 1 duża gęś (około 5 kg) 1 kg ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę 2 średnie cebule pokrojone w ósemki 5 kwaśnych jabłek obranych pokrojonych w ósemki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki masła rozmaryn sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 stopni c. Ziemniaki obgotować przez około 8 minut. Na patelni…

Kaczka po królewsku w pomarańczach

 

Składniki:

  • 1 duża kaczka wraz z podrobami
  • 2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki drobno pokrojona skórka pomarańczy (bez białej włókniny)
  • 1 duża cebula pokrojona na ćwiartki
  • 1 marchew pokrojona wg uznania
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 ½ szklanki bulionu drobiowego (nie solonego)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 6 ziaren pieprzu
  • 4 goździki (opcjonalnie)
  • ¼ szklanki białego octu winnego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 pomarańcza obrana i pokrojona w plastry
  • 1/3 szklanki blanszowanej skórki pomarańczowej (bez białej włókniny)


 

Kurczak po marokańsku

Składniki: 2,5 kg udek lub piersi z kurczaka 30 dkg konserwowanych czarnych oliwek bez pestek 30 dkg konserwowanych zielonych oliwek bez pestek 8 suszonych moreli 20 dkg suszonych śliwek bez pestek ½ szklanki kaparów Marynata: 1 szklanka białego wytrawnego wina 1 szklanka brązowego cukru ½ szklanki octu winnego ½ szklanki oliwy z oliwek 3 łyżki…