Składniki:
- 1 podzielony na porcje kurczak lub 10 podudzi
- 50 dkg młodych marchewek
- 15 dkg kiełbasy lub wędzonego boczku
- ulubione świeże zioła
- sól, pieprz
- olej
Składniki: 5 udek kurczaka 2 cebule Marynata: 3 łyżki majonezu 2 łyżki pasty adżika kliknij 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kminku 3 łyżki soku z cytryny Sposób przyrządzenia: Udka umyć, osuszyć, podzielić na 2 części. Składniki marynaty dokładnie wymieszać, posmarować nią porcje kurczaka, układać w miseczce przekładając plastrami cebuli. Odłożyć do lodówki na minimum 6…
Składniki: 6 udek z kurczaka 60 dkg ziemniaków ½ szklanki majonezu 2 łyżki śmietany 1 łyżka masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Udka umyć osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, ewentualnie natrzeć posiekanym czosnkiem. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry o grubości około 1 cm, zalać w rondlu wrzątkiem, gotować 5 minut odcedzić. W dużym naczyniu żaroodpornym ułożyć…
Składniki: 4 udka lub 8 podudzi z kurczaka 8 średnich pokrojonych w plastry ziemniaków 1 czerwona cebula 5 dkg margaryny 1 gałązka rozmarynu sól, pieprz ocet winny Sposób przyrządzenia: Umyte mięso zalać wodą z octem (2:1) odstawić na 1 godzinę. Ocet można zastąpić sokiem z cytryny. Ziemniaki obrać, umyć, obsuszyć, pokroić w grube plastry. Cebulę…
Składniki: 6 udek kurczaka 1/3 szklanki białego wina szałwia i rozmaryn 2 ząbki czosnku sól, biały pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Udka umyć, dokładnie osuszyć, przyprawić solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso, dodać zioła, masło i wino. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 240 stopni C odwracając i polewając powstałym sosem. Gdy kurczaka…