Składniki: • 1 gęś • 1 kg jabłek • 2 ząbki czosnku • 1 łyżka majeranku • kilka gałązek natki pietruszki • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Gęś oczyścić, umyć, natrzeć w środku i na zewnątrz majerankiem i czosnkiem roztartym z solą, po czym odstawić w chłodne miejsce co najmniej na 1 godzinę (można na noc).…
Kategoria: Gęś
Gęś
Gęś z kapustą
by Xawier • • 1 Comment
Składniki: • 1 spora gęś • 3 łyżeczki soli • 0.25 łyżeczki pieprzu • 2 cebule • 1 główka czerwonej lub białej kapusty • 2 kwaśne jabłka Sposób przyrządzenia: Gęś podzielić na porcje, natrzeć solą i pieprzem. Blachę wysmarować masłem, położyć na niej gęś i wstawić do piekarnika nagrzanego do około 180 C, piec, aż…
Gęś
Gęsie pipki.
by teresa • • 0 Comments
Skład: 1 kg żołądków gęsich lub indyczych 1 kg cebuli czosnek gęsi lub kaczy tłuszcz (ew. oliwa) sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Żołądki sparzyć kilkakrotnie przelewając je wrzątkiem na sitku 3 – 4 razy. Podsmażyć cebulę, do podsmażonej cebuli wycisnąć kilka ząbków czosnku (zależnie od upodobania). Do tego dodajemy żołądki, całość dokładnie mieszamy i dodajemy trochę…
Gęś
Gulasz z gęsich wątróbek
by Olusia • • 0 Comments
Skład: 50dkg gęsich wątróbek 3-4 cebule 2 łyżki smalcu lub margaryny sól, pieprz 1/2 szklanki śmietany 2 łyżki mąki 2 ½ szklanki ryżu lub kaszy perłowej na sypko 3 łyżki naci pietruszki Sposób wykonania: Wątróbki umyć, osuszyć, przekroić każda na 4 części, oprószyć mąką i zarumienić na tłuszczu, pod koniec dodać pokrojoną w kostki cebule.…
Gęś
Gęsie udka z jabłkami i śliwkami
by Roman • • 0 Comments
Skład: 4 udka gęsie 2 duże cebule 1 ½ szklanki rosołu łyżeczka majeranku 2 duże kwaśne jabłka 2 łyżki mąki sól pieprz czarny 12 suszonych śliwek 2 łyżki tłuszczu do smażenia Sposób wykonania: Gęsie udka umyć. osolić, posypać pieprzem, podsmażyć ze wszystkich stron. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na tłuszczu pozostałym ze…