Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Gęś

Gęś nadziewana kaszą gryczaną

Składniki: • gęś • łyżka szałwii suszonej • ćwierć łyżeczki startej gałki muszkatołowej • sól, pieprz nadzienie: • 50 dag kaszy gryczanej • 20 dag boczku wędzonego • 5 dag rodzynków • pęczek natki pietruszki • cebula • sól Sposób przyrządzenia: Gęś oczyścić, umyć i osuszyć. Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok. Natrzeć tuszkę…

Gęś duszona w kapuście

Składniki: • gęsie udka • 1,5 dag mąki • tłuszcz gęsi • majeranek • mała główka kapusty • 2 jabłka Sposób przyrządzenia: Pokrojone w małe kawałki mięso gęsich udek posolić, lekko oprószyć mąką i majerankiem, włożyć do rondla i podlać niewielką ilością wody. Przykryć i gotować. Gdy mięso jest miękkie, dodać główkę poszatkowanej kapusty i…

Dzika gęś pieczona po kurpiowsku

Składniki: • gęś • kilka goździków • pieprz • sól • 4 dag cebuli • 4 dag masła • 1 dag mąki Sposób przyrządzenia: Oskubaną, oczyszczoną gęś pokrajać na części. Oprószyć solą i pieprzem. Każdy kawałek mięsa naszpikować goździkami. Cebulę pokrajać w talarki, masło stopić. Do tłuszczu włożyć cebulę i mięso gęsi, następnie piec około…

Duszona gęś

Składniki: • 1 duża gęś • 0.5 szklanki mąki • 2 łyżeczki soli • 1.5 łyżeczki pieprzu • 1-2 ząbki czosnku • 3 łyżki gęsiego smalcu • 2 cebule • 2 szklanki wrzątku • 1 listek laurowy Sposób przyrządzenia: Gęś podzielić na porcje, usunąć skórę i tłuszcz (tłuszcz przetopić na smalec). Czosnek rozetrzeć z solą…