Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Gęś

Gęś po malajsku

Składniki: • pół gęsi • cebula • sok z połowy cytryny • łyżka wiórków kokosowych • pół szklanki śmietany • 4 banany • pół łyżeczki zmielonego cynamonu • pół łyżeczki goździków • pół łyżeczki imbiru • pół łyżeczki kardamonu • łyżeczka curry • olej • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Gęś oczyścić, umyć i osuszyć, podzielić…

Szyjka gęsia faszerowana

Składniki: • 1 szyjka gęsia lub kurza • 1 cebula (10 dag) • 1 łyżka bułki tartej lub mąki pszennej • 2 łyżki kurzego lub gęsiego smalcu • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ostrożnie zdjąć skórę z szyjki. Cebulę drobno posiekać, mieszać ze smalcem i bułką tartą. Przyprawić solą i pieprzem. Z jednej strony szyjkę zaszyć.…

Gęsie wątróbki z boczkiem

Składniki: • 3 wątróbki gęsie • 1/8 l mleka • 9 plasterków boczku Sposób przyrządzenia: Wątróbki namoczyć na noc w mleku. Każdą podzielić na trzy części. Przygotować jak najcieńsze plasterki boczku. Kawałki wątróbek owinąć boczkiem, spiąć wykałaczką, ułożyć na patelni, podlać 2 łyżkami wody, aby się nie przypaliło. Wstawić do piekarnika na dwadzieścia minut. Wątróbki…

Gęś w czarnej polewie

Składniki: • gęś • 25 dag włoszczyzny • sól • listek laurowy • 12 ziaren pieprzu podlewa: • 0,25 l octu winnego • 2 dag mąki • 13 g cukru • 2 łyżki powideł śliwkowych • 2 łyżki soku wiśniowego • mielony pieprz • imbir • goździki • cynamon Sposób przyrządzenia: Wypatroszoną i dokładnie oczyszczoną…