Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Gęś

Gęś pieczona po dworsku

Składniki: 1 duża gęś (około 5 kg) 1 kg ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę 2 średnie cebule pokrojone w ósemki 5 kwaśnych jabłek obranych pokrojonych w ósemki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki masła rozmaryn sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 stopni c. Ziemniaki obgotować przez około 8 minut. Na patelni…

Gęś pieczona z kaszą i pieczarkami

Składniki: udka z gęsi 20 dkg kaszy perłowej 25 dkg pieczarek 2 cebule rosół proporcjonalnie do kaszy 1 łyżka masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Udka gęsi obgotować przez 10 minut w rosole, wyjąć, osuszyć. W żaroodpornym naczyniu rozpuścić masło, nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni, piec mięso polewając masłem. Pieczarki oczyścić, grubo pokroić i pod…

Gęś wielkanocna

Składniki: młoda gęś 5 kwaśnych jabłek 2 cebule garść rodzynek majeranek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Tuszkę młodej gęsi oczyścić, umyć, natrzeć solą wymieszaną z pieprzem i majerankiem. Jabłka umyć, obrać ze skóry, 3 pokroić w ósemki posypać lekko majerankiem. Wymieszać z rodzynkami, nafaszerować gęś. Otwór zaszyć białą bawełnianą nicią. Gęś włożyć do brytfanny, wlać 2…

Gęś klasycznie

Dziadek mawiał, że gąska ma 4,5 kg poniżej same kości… powyżej sam tłuszcz… kupujmy gęsi w przedziale 4,5-5,0 kg !!! Przepis: 1.dzielimy na 4 części 2.grzbiecik i podroby sobie darujemy i robimy na nich krupnik polski-przepis zupy 3.natrzeć solą, pieprzem, majerankiem-obficie 4.lodówka – min. 4 godz. 5.ułożyć w gęsiarce ale jeszcze lepiej wychłodzić w tzw.…

Młoda gęś pieczona z jabłkami

Składniki: 1 duża młoda gęś 5 jabłek kwaśnych 5 ząbków czosnku 1 duże cebule 1 łyżka mąki ziemniaczanej garść rodzynek majeranek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Dokładnie oczyszczoną gęś umyć, natrzeć solą wymieszaną z pieprzem, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Jabłka umyć, obrać, podzielić na ćwiartki, obtoczyć w majeranku. Nadziać gęś jabłkami, rodzynkami, czosnkiemi…