Skład:
- 4 udka gęsie
- 2 duże cebule
- 1 ½ szklanki rosołu
- łyżeczka majeranku
- 2 duże kwaśne jabłka
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz czarny
- 12 suszonych śliwek
- 2 łyżki tłuszczu do smażenia
Sposób wykonania:
Gęsie udka umyć. osolić, posypać pieprzem, podsmażyć ze wszystkich stron. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na tłuszczu pozostałym ze smażenia udek. Dodać rosół i majeranek. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę. Jabłka obrać, podzielić na pół, usunąć gniazda nasienne, a w pozostałe po nich miejsca włożyć po 2 śliwki. Jabłka ułożyć obok gęsi i dusić przez 30 minut. 8 śliwek zalać niewielką ilością wody i gotować przez 5 minut na silnym ogniu. Dodać mąkę, przyprawić solą i pieprzem. Sosem polać udka.