Składniki: 1 młoda gęś 50 dkg dobrej, pokrojonej w paski szynki 1 pokrojona w kostkę cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki majonezu sól, pieprz, mielony kminek do smaku Sposób przyrządzenia: Tuszkę dokładnie umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i odstawić na kilka godzin do lodówki. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać cebulę, smażyć 3 minuty mieszając,…
Kategoria: Gęś
Gęś
Gęś duszona w sosie śmietanowym
by Basia Pater • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg młodej gęsi 6 ziemniaków obranych, pokrojonych na ćwiartki 3 cebule, obrane, grubo pokrojone 3 pomidory, obrane ze skóry pokrojone w kostkę 2 szklanki bulionu mięsnego 1 szklanka śmietany kremowej olej Sposób przyrządzenia: Umytą i osuszoną tuszkę gęsi podzielić na porcje, przyprawić, obrumienić na części oleju. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, dodać…
Gęś
Gęsie wątróbki z pieczarkami
by Ewelina • • 0 Comments
Składniki: 500 g gęsich wątróbek 200 g pieczarek 100 ml białego wytrawnego wina 1 cebula 1 łyżka gęsiego smalcu 100 ml słodkiej śmietanki 1 ząbek czosnku pęczek natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Wątróbki zalać mlekiem i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie odcedzić i pokroić w paski. Następnie posiekana cebulę zeszklić na rozgrzanym…
Gęś
Gotowana gęś w sosie grzybowym
by Weronika Mazur • • 0 Comments
Składniki: 1 gęś 1 marchewka 1 pietruszka 1 seler pęczek zieleniny: pietruszka, seler, por liść laurowy sól Sos: 4-5 borowików ½ szkl. mąki 1 ½ łyżki masła 1 ½ szkl. śmietany Sposób wykonania: Oczyszczoną gęś zalać wodą po czym kilkakrotnie zagotować ( w trakcie odszumować). Następnie gęś wyjąć i opłukać gorącą wodą a bulion przecedzić…
Gęś
Gęsia szyja
by albertos • • 0 Comments
Składniki: szyja gęsia 1 sztuka gęsie podroby kasza jęczmienna 200 g cebula 1 sztuka masło 1,5 łyżki bulion drobiowy 0,7 l majeranek pieprz sól Sposób przyrządzenia: Z szyi należy zdjąć skórę, natrzeć ją solą i majerankiem i odstawić. Szyję i podroby należy ugotować w bulionie do miękkości, wyjąć i ostudzić. Mięso obrać i drobniutko pokroić.…