Składniki:
- 2 łyżki oleju z orzechów ziemnych
- 1 ząbek czosnku
- 5 cm laski imbiru
- 675 g brokułów
- 1 por
- 75 g ponikła
- ½ łyżeczki cukru pudru
- 125 ml wywaru z warzyw
- 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki wody
Sposób wykonania:
Do woka z rozgrzanym olejem wrzucić posiekany czosnek oraz imbir i smażyć 30 sekund.
Po tym czasie wrzucić brokuły podzielone na różyczki, pokrojonego pora i ponikło.
Wymieszać i smażyć kolejne 4 minut.
Następnie dodać wywar, so sojowy oraz cukier.
Gotować na małym ogniu kolejne 4 minuty.
Na sam koniec dodać mąkę wymieszaną z wodą na gładką pastę.
Doprowadzić całość do zagotowania i gotować ostatnią minutę.