Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Brokuły w śmietanowym sosie

Składniki:

  • 60 dag brokułów
  • łyżka masła
  • łyżka maki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 szkl. śmietanki
  • łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania;
    Brokuły zalać osoloną wodą i obgotować ok. 5-7 minut po czym je odcedzić i zemleć w maszynce.
    Następnie na rozgrzanym maśle, przesmażyć mąkę, aby powstała biała zasmażka, którą rozprowadzić  śmietanką.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz czosnkiem.
    Nie przerywając mieszania trzymać jeszcze na ogniu aż sos zgęstnieje, wówczas włożyć do niego brokuły.
    Całość wymieszać i trzymać jeszcze na ogniu przez chwilę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *