Składniki:
- 1 brokuł podzielony na różyczki
- 1 kalafior podzielony na różyczki
- 10 blanszowanych brukselek
- 2 łyżki tartej bułki
Sos:
- 1/3 kostki masła
- 2/3 szklanki śmietany
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przyrządzenia:
W rondlu doprowadzić do wrzenia osoloną wodę, dodać różyczki brokuł, gotować 3 minuty, natychmiast schłodzić w lodowato zimnej wodzie, podobnie przygotować kalafior.
Na patelni rozgrzać masło, dodać śmietanę i przyprawy. Chwilę podgrzewać mieszając, nie doprowadzać do wrzenia.
W żaroodpornym płaskim naczyniu ułożyć kalafior i brokuł, zalać sosem. Piec przez30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Na 10 minut przed końcem zapiekania dodać brukselkę, całość posypać bułką tartą. Podawać udekorowane zieleniną i pomidorkami koktajlowymi.