Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Boczek zwijany z kapustą włoską

Składniki:

    • 1,2 kg surowego boczku
    • 1 duża cebula
    • 3 łyżki oleju
    • 30 dag kapusty włoskiej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
    • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
    • 20 dag nietłustego mielonego mięsa
    • 1 łyżka ostrej musztardy
    • włoszczyzna
    • 2 pomidory
    • 1/2 l wywaru mięsnego (może być z kostki)


    Sposób przyrządzenia:
    Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę i zeszklić na oleju. Kapustę pokroić w paseczki, dusić z cebulą 15 min, doprawić połową soli, pieprzu i kminku i wymieszać z mielonym mięsem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 C. Odciąć od boczku kości. Długim nożem przekroić boczek w poprzek (nie do końca). Posmarować w środku ostrą musztardą, posypać resztą soli, pieprzu i kminku. Na wierzchu rozsmarować masę z duszonej kapusty, cebuli i mielonego mięsa, zostawiając wolny brzeg (około 2 cm szerokości). Zwinąć boczek od szerszej strony i związać bawełnianymi nićmi tak, aby uzyskał podłużną formę pieczeni. Roladę mocno obsmażyć na reszcie oleju, dodać wywar oraz pokrojoną w kostkę włoszczyznę. Piec przez 20 min w wysokiej temperaturze (powyżej 200 °C). Przykryć pieczeń, zmniejszyć ogień (można też nastawić piekarnik na 180 °C) i piec jeszcze godzinę. Pozostały po pieczeniu sos przetrzeć razem z jarzynami przez sito lub zmiksować, zagotować i doprawić do smaku pieprzem i solą. Roladę wyjąć z piekarnika. Pomidory przekroić na pół, posypać ziołami, solą i pieprzem. Obsmażyć na patelni. Przed podaniem usunąć nici wiążące pieczeń i pokroić ją w grube plastry.

    Podawać z kopytkami i surówką warzywną, np. z marchwi, chrzanu i odrobiny śmietanki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *