Składniki:
- kość wieprzowa
- włoszczyzna
- barszcz z torebki
- 5 ziemniaków
- 3 łyżki śmietany
- 3 łyżki startego chrzanu
- kiełbasa
- 2 jajka
- liść laurowy sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Umytą kość wieprzową oraz obraną i pokrojoną włoszczyznę wrzuci do garnka.
Dodać jeszcze listek laurowy i zalać całość wodą.
Gotować na małym ogniu do uzyskania aromatycznego wywaru.
Pod koniec gotowania dorzucając obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Gdy ziemniaki będą miękkie dodać do zupy mąkę wymieszaną z odrobiną wody.
Doprowadzić do zagotowania po czym dodać chrzan i śmietanę.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Przed podaniem do każdego talerza wrzucić po kilka plasterków kiełbasy oraz połówki jajek ugotowanych na twardo.