Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Białe i zielone szparagi Joli

 

Składniki:

  • pęczek białych szparagów
  • pęczek zielonych szparagów
  • 1 l bulion warzywnego
  • 3 łyżki masła
  • 3 żółtka
  • 1/2 szkl śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. Szparagi oskrobać z zdrewniałych części po czym powiązać osobno w białe i zielone w pęczki.
    Następnie ugotować je osobo w bulionie ( główki powinny wystawać po za bulion).
    Trzymać na ogniu białe szparagi ok. 15-20 min a zielone 10-15 min.
    W między czasie lekko podgrzać wino po czym dodać żółtka i śmietanę ubijać na parze do uzyskania konsystencji kremu, wówczas nie przerywając mieszania dodawać posiekaną natkę pietruszki i roztopione masło.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny.
    Gotowe szparagi ułożyć na półmisku, polać sosem i posypać posiekanym szczypiorkiem.

     

    Przepis został nadesłany na „Konkurs z Kolażem” przez Jola J

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *