Składniki:
- pęczek białych szparagów
- pęczek zielonych szparagów
- 1 l bulion warzywnego
- 3 łyżki masła
- 3 żółtka
- 1/2 szkl śmietany
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 1-2 łyżeczki cukru
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Szparagi oskrobać z zdrewniałych części po czym powiązać osobno w białe i zielone w pęczki.
Następnie ugotować je osobo w bulionie ( główki powinny wystawać po za bulion).
Trzymać na ogniu białe szparagi ok. 15-20 min a zielone 10-15 min.
W między czasie lekko podgrzać wino po czym dodać żółtka i śmietanę ubijać na parze do uzyskania konsystencji kremu, wówczas nie przerywając mieszania dodawać posiekaną natkę pietruszki i roztopione masło.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny.
Gotowe szparagi ułożyć na półmisku, polać sosem i posypać posiekanym szczypiorkiem.Przepis został nadesłany na „Konkurs z Kolażem” przez Jola J