Składniki:
• 60 dag antrykotu lub polędwicy wołowej
• 20 dag śmietany kremówki
• 8 średnich ziemniaków
• 1 opakowanie mrożonego groszku
• 1 średnia cebula
• 3 łyżki masła
• 3 łyżki soku z cytryny
• 2 łyżki oleju
• 1 łyżka mąki
• gałązki melisy lub natki pietruszki do dekoracji
• olej do smażenia
• sól, biały pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pokroić mięso w paski. Obrać i umyć cebulę, pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju, smażyć mięso porcjami. Zdjąć z patelni, zabezpieczyć przed wystygnięciem. Zeszklić cebulę na tłuszczu, pozostałym ze smażenia mięsa. Wlać śmietanę, zagotować sos. Zagnieść z mąki i łyżki masła małą kulkę, wrzucić do sosu.
Mieszać sos tak długo, aż kulka się rozpuści (w ten sposób unikniemy powstawania nieapetycznych grudek).
Jeszcze raz zagotować sos. Wyłożyć mięso z powrotem na patelnię, dodać 3 łyżki soku z cytryny.
Doprawić całość do smaku solą oraz pieprzem.
Rozgrzać w garnku resztę masła. Wrzucić mrożony groszek, wlać odrobinę wody.
Gotować groszek, na małym ogniu, około 5 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cienkie paski. Dobrze osuszyć ściereczką (tłuszcz nie będzie pryskał). Rozgrzać olej w dużym garnku, smażyć frytki, porcjami, na złoty kolor.
Rozłożyć mięso, groszek i frytki bezpośrednio na cztery talerze. Udekorować wszystkie porcje gałązką melisy lub natki pietruszki.
1 comment for “Befsztyk w sosie cytrynowym”